Saturday, March 24, 2007



NIHAI COZUM (FINAL SOLUTION)

Dun mutfakta yemek yapma savasi verirken ev sahibem Metty ile konusuyordum. Kendisi bir havayolu sirketinde calisiyor. Is yerinde arkadaslari ile konusurken aralarindan bir tanesi Turkiye'ye gidecegini soylemis. Bunu duyan Metty'nin menajeri de "Turkiye mi, brrr!" demis. Zira menajeri bir sure once Marmaris'e tatile gitmis. Turkiye lafini duyunca Turk erkeklerinin yaptiklarindan bahsetmis.

"Eh, guzel mi bari kendisi?" diye sordum - erkek akli iste :) "Evet, sari sacli guzel bir kiz," dedi. Plajda bir turlu uzanip guneslenememis. Ne zaman gozununu acsa "Hello beatiful," diyen bir herifle karsilasiyormus. Gordugu kadinlar kapaliymis. Sokakta kendisine laf atmislar. Bir de pandik yemis. O da yapistirmis atan herife bir tane. "Bari adamlar da bir seye benzese," demis. Is yerinde yuksek sesle bunlari anlatmis.

Metty "Marmaris boyle bir yer mi?" dedi bana. "Benim bildigim kadariyla degil," diye yanitladim. Demek ki, son yillarda birtakim orman kackini, magaralardan gelme yaratiklarin istilasina ugramis.

Metty de bu yaz tatil icin Izmir'e gitti. Bana sunu anlatti: Kiz kardesi ile birlikte otobuse binmisler. Sohbet ediyorlarmis. Metty koridor tarafinda oturuyormus. Birden kardesi "Sinirim bozuldu, sonra konusuruz," deyince, nedenini anlamak icin etrafina bakinmis. Bakinca da ne gorsun; koridor tarafinda karsi taraftaki koltukta oturan herif bacaklarini ardina kadar acmis halde masturbasyon yapiyor.

Metty sinirlenmis, "Sen ne yapiyorsun?" diye bagirarak herife cikismis. "Oyle cok acik da giyinmemistim, altimda dizlerimin ustune kadar gelen sortum vardi. Ama adamin oyle yaptigini gorunce sinirlerim tepeme cikti. Bacaklarini oyle acmisti ki, yaninda oturan adami da koseye iyice sikistirmisti. Az kalsin elimdeki 1 litrelik su sisesini kafasina gecirecektim. Oyle bagirinca adam hic istifini bozmayarak kafasini baska tarafa cevirdi. Ustelik daha isin basindaydi. Bagirmasaydim iyice cekip seyini kaldiracakti. O sinirle yolculugu nasil tamamladigimi bilemedim," dedi bana.

Metty'nin gordugu ve menajerinin anlattigi herifler bizim tipik kiro ya da maganda dedigimiz erkekler degil mi? Hani milletin karisina, kizina, kiz kardesine ya da kiz arkadasina laf atan, ama evlenecekleri kizin ambalaji acilmamis bakire kiz olmasini isteyen, evlenir evlenmez de kizi kapatip konserve kutusuna ceviren namus duskunu hasta tipler? Iste bunlar degil mi bizim adimizi disarida kotuye cikaranlar? "Turkum" deyine yabancilarin bakislarinin degismesine neden olanlar?

Bu adamlar niye boyle? Yasadiklari ve geldikleri yerler geleneklerin ve dinin hakim oldugu ilkel yerler - kizmayin, ama boyle gercekten. Kadinlarin cogu kapali. Genclerin flort etmesi, hatta el ele tutusarak gezmesi yasak. Kimi yerlerde en sacma nedenlerden dolayi namus cinayetleri isleniyor. Hayatlari boyunca duzgun bir cinsel yasamlari olmuyor. Hatta dogru duzgun kadin gormuyorlar ve bu yuzden kadina ac kaliyorlar. Dogu'da 12 yasindaki kiz cocuguna tecavuz eden adamlarin haberini isitmedik mi bir ara? Sanirim o kiz daha sonra oldu.

Kadini carsafa, mantoya sokarak toplumsal hayattan dislayan; onu sadece ev isleri, cocuk yapmak ve erkeginin cinsel istegini gidermek derecesine indirgeyen ici gecmis hurafeler, gelenekler ve dini inanclar ... Bunlarin hepsi bu hasta insanlardan olusan bu hasta duzeni yaratiyor. Bunlar kalkip buyuk sehirlere geliyor, insanlari rahatsiz ediyor. Bu zavallilarin kadina acligini bilen medya baldir bacak yayinlari ile acliklarini besliyor. Ve sonra cocuk pornosu olaylari cikiyor vs. vs.

Bu geleneklerin, inanclarin belini kirmak lazim. Bunlari besleyen her turden yapiyi un ufak etmek lazim - kim ne derse desin, nasil itiraz ederse etsin. Evlilik oncesi cinsel iliskiyi buyuk gunah sayip, bunu yapanlarin sopa ile milletin ortasinda dovulmesi gerektigine inanan insanlara, sevgili olmayi, flort etmeyi, kiz ya da erkek arkadas edinmeyi nasil anlatacaksiniz?

Peki ne yapmak lazim? Ben bu hususta asiri, ancak etkili ve kesin olan cozumlerden yanayim. Mesela Metty'nin ve menajerinin bahsettigi turden yaratiklarin yasadiklari yerlere gaz odalarinin oldugu toplama kamplari kurulabilir. Fakat gaz odasindan sonra cesetlerin gomulmesi gerektiginden toprak kirlenecektir. En guzeli, cesetleri gommeyip buyuk firinlarda toplu halde yakmak. Ancak cikacak olan gazlardan dolayi hava kirliligi olabilir diye endiseleniyorum. Burada "cevre dostu" cozumlere ihtiyacimiz var.

Tabii, toplama kamplarinin insasi ve uretken olarak islemesi biraz vakit alacagindan, isi saglama almak amaciyla, bu varliklarin hadim edilerek en azindan cogalmalarinin engellenmesi gerektigini dusunuyorum. Boylece ureme sorunu da "kokten" halledilmis olacaktir.

Hep soylerim, bu memlekete bir diktator lazim, diktator! Bir Fuhrer'e ihtiyacimiz var.

Not: Ilk resimde "calismak insani ozgurlestirir" yaziyor.

8 comments:

gaykedi said...

aman tanrım kabus gibi, ne üzücü, çok utandım :(

Bu ülkenin çok acil bir şekilde, Atatürk' ün başlattığı ama yarım kalan iki önemli devrimi tamamlaması gerek!

1- Cinsel devrim
2- Dinsel devrim

narsis said...

Gercekten de inanamadim. Marmaris oyle bir yer degildir gercekten de, ve Turk kirosu ne kadar kiro olsa da otobuste masturbasyon yapamaz benim bildigim. Bu konuda cok ciddiyim. Yani ormana surukler tecavuz eder ama bunu otobuste yapmaz, yapamaz. Pipisinin boyunu filan dusunur en olmadi, yine yapamaz.

Her neyse, bunu bir yana atalim. Ciddi olmadiginizi dusunmek istesem de saka yapiyormus gibi durmuyordunuz, sasirdim.
Ne demek gaz odalari, ne demek diktatore ihtiyac...

Evet evet, ben saka oldugunu dusuneyim en iyisi. Kotu bir saka canim, ne olabilir ki baska?

narsis said...

Her neyse gaz odasi yerine firin da onermissiniz. Insan yaninca kule donmuyor. O kulun buyuk kismi tabut (Eger yabanci filmlerden ya da yabanci tanidiklarimizdan bir sey kaptiysak diyorum...) Insan yaninca oyle fazla yag cikarmis ki, kucuk derecikler akarmis bize de bir Fuhrer dediginiz diktatorun toplama kamplarindaki krematoryumlardan. Huxley'nin onerdigi fosfora cevirme islemini bulalim en iyisi, gerci o da Cesur Yeni Dunya'da idi. Hani gonderme olsun.

Offf... En iyisi okumayayim. Evet evet, bazen yok saymak gerekiyor.

bliyaal said...

Gaykedi; Bahsettigin islerin yapilabilmesinin yolu endustrilesmeden geciyor. Dogunun geleneksel yapisinin cozulebilmesi, sehir yasamindaki tarzda insan iliskilerinin yaratilmasi icin bu geri yapinin kaynaklarini kurutmak lazim. Endustrilesme diyorum, ama aslinda kastettigim sey kapitalizmin ta kendisi. Marx dahi kapitalizmi eski yapilari cozup ortadan kaldirdigi icin ovmustur. Kapitalizmin gerektirdigi insan-insan iliskileri karsisinda hicbir geleneksel yapi kolay kolay tutunamaz.

Elbet, bunlari yaparken Turkiye'de kendilerini simdilerde "muhafazakar" olarak adlandiran gericilerin birtakim muhalefeti ile karsilasilacak. Mesele, bunlarin bu muhalefetlerine kulak asmayip odun vermemek. Yaptiklari sey neredeyse sadece artik sorun yaratan ici gecmis gelenekleri muhafaza etmek. Ustelik bunlar Ataturk'e de bir alay laf ederler.

Narsis7ekho; Maalesef, anlattiklarim dogru. Hatta olayi anlatirken Metty cok sasirdigini soylemis, adamin nasil masturbasyon yaptigini gosterip "Resmen boyle yapiyordu iste ... " demisti. Demek ki, Turk kirolari giderek arsiz oluyorlar. Otobuste Metty'den baska kimse adama sesini cikartmamis, dusunebiliyor musun?

Elbette ki gaz odalari ve diktator konusunda saka yapiyorum. "Hadim" meselesinden bahsettigimde Metty bile guluverdi. Ama bu adamlarin rahatsiz olduklarini rahatlikla soyleyebilirim. O icinde bulunduklari ortamda yillar boyunca yasamak onlari bu hale getirmis.

Huxley'den bahsedince aklima geliverdi. Bir ara Huxley'nin kitabinin isminin cevirisi konusunda bir yanlislik yapildigini okumustum. "Brave" kelimesini normade "cesur" diye ceviriyoruz, ama buradaki anlami "cetin" ya da "zorlu" imis. Bence bu tercume metne daha iyi uyuyor.
* * *
Hazir aklima gelmisken bir sey daha anlatayim. Yanimdaki odada kalan kizin arada erkek arkadasi geliyor ve geceyi birlikte geciriyorlar. Bugun Metty ve kocasi Robert ile oturmus yemek yerken, saka yollu, geceleyin yatak gicirtisi sesleri duydugumu soyledim. Hatta soyle soyledim: "Oyle olunca benim de canim cekiyor, ama yanimda biri yok ki, 'kalk kiz benim de canim cekti simdi' diyebileyim." Ikisi de gulduler. Robert gulumsemesini bozmadan bana "Bizim kulturumuzde bu ayip degil" dedi. Iste, insanlarin Turkiye'de hem benim hem de Robert'in dedigini rahatlikla diyebilmeleri ve bundan dolayi "ahlaksiz" damgasi yememeleri lazim. Bu oldugunda Metty'nin ve menajerinin basinda gelenler o kadar kolay olmaz diyorum.

narsis said...

Huxley, kitabin ismini Shakespeare'den esinlenmis. The Tempest'i okumadim, ancak dediginiz gayet mantikli geldi.

Verilen ornekte ise... Sanmiyorum ki Ingiltere'deki herkes bunu diyebilsin. Ancak bizim memlekete oranlarsak tabi ki en azindan uc asagi bes yukari bir yakinlik gormektir dilegimiz.

Turkiye'de de ben 21 yil yasadim, bir kez boylesini gormedim. O kadar uca itmemek gerek aslinda.

nurdan said...

ne yazık ki ever..sevgili bliyaal..kızları gören kırolar abuk subuk hareketlerle diyalog kurma ya da taciz etmeçabasına giriyorlar...
1-2 kez yanımda ingiliz arkadaş varken acayip laflar yemiştik...olay el-kol tacizine bile varıyor demişti arkadaş..bu laflar yanında çok masum diye devam etmişti....
bilemiyorum niye..fakat değişemedi erkeklerimiz...türkiyede birçok turistik yere gittim..ama kuşadasında bende yerli turist olaraktan şort giymekten bile çekinir vaziyete gelmiştim...esnafı berbat...yemediğim laf kalmamıştı..ve iğrenç bir tatildi..anlatama yani...
neyse...
herşey bir yana az kaldı dönmene...di mi...veda turları ne aşamada??
sevgiler,

bliyaal said...

Narsis7ekho; Benim korkum, bu olaylarin giderek daha yaygin hale gelmesi. Eskiden boyle yerlerde bu turden olaylar olur muydu? Olsaydi bile ne kadar olurdu? Ornegin, eskiden Istanbul'da kapkac olaylari bile boyle yaygin degildi. Bunlarin onlemini simdiden almak lazim. Yoksa ileride basimiza cok is acar. Turkiye'nin batisi ile dogusu arasindaki ucurum cok fazla buyumeye basladi. Isin kotusu, batisi da bu gidisle doguya benzeyecek. Emre Kongar bunlara yagmacilar demiyor mu?

Ozge; Sahillerdeki magandalar turistleri rahatsiz ediyor ve bizim adimizi kotuye cikariyor. Arkadas anlatmisti bir defasinda. Burada bir gece klubune gitmis. Bir kiz ile dansediyormus. "Hersey iyi gidiyordu. Sonra kiz nereli oldugumu sordu. Turk oldugumu soyledim. Kiz bunu duyunca basini hemen cevirip uzaklasti," dedi. Sort ve mini etek meselesinde; emin ol, millete senin dedigin gozle bakanlarin neredeyse hepsi iki yuzludur. Oyle derler, ama bir yandan da bakmayi ihmal etmezler.

Nurdan; Veda turlarini sorma :( Su kitapcilari pek bir ozleyecegim. Ama Londra'dan alacagimi aldim. Ingilizce konusmamiz da bir sekilde ilerledi. Hatta bazen o kadar hizli konusuyorum ki, Ingilizler de ne dedigimi anlamiyor :) Maalesef doktorami daha fazla ihmal edemem. Hele su yeterlilik sinavi denen son derece gereksiz sinava hazirlanmak var ki, o da ayri bir dert. Sonra tez ile ilgilenmem gerekiyor. Neyse ki konusu belli.

Unknown said...

O-hooo! Ben kac kere masturbasyon yapan maganda seyrettim otobuste! Hem de kalabalikta, ayakta! Kac kere kactim, kac kere kavga ettim! Kac kere minciklandim. Hem de bazen kafalarinda Taliban sargisi olanlar tarafindan. Isitmedigim cirkinlikte laflar, acaip siritmalar kalmadi. Turkiye'yi cok ozluyorum, ama erkeklerini, kalabalikta sokakta olmayi, magandalarla bogusmayi, aman yanimdaki erkek arkadas kavgaya karisir diye en adi sarkintiliklari ortbas etmeyi hic ozlemiyorum.

Kocama gore, Turk erkekleri (hepsi degil tabii) seks konusunda cilgina cevrilmis bir topluluk. Ulkedeki tezatlar ve yari acik/ yari kapali toplumda tabular ve acik/ kapali kadinlar... Erkekleri psikopatlastiriyormus.

Care? Evet, gaz odasi fena fikir degil. Bunlari iyilestirecek kadar psikiyat yok bizde. :o)

Ben bu kizcagizin basina gelenlere hic sasirmadim.

www.elifsavas.com/blog